russ ?

Hvert år kommer den årlige debatten og meninger om russen, at de bare blir verre og verre for hvert år. Det blir diskutert på tv, i aviser, blogger, radio og for hvert år blir diskusjonen større om innhold i russesanger og oppførselen til ungdommen under russetiden. 

Blir det virkelig verre og verre ? Har alle busser nå sanger om voldtekt av jenter ? Voldtar alle gutter nå jenter under denne tiden ? 

Jeg tror når det kommer frem om en russebuss som har en sang som handler om voldtekt eller for at om en skal være med å rulle med en buss så må en utføre seksuelle akter, at det er viktig å sette dette i søkelyset og ha diskusjoner og snakke om dette. At de som har disse sangene skal svare for seg for hvorfor de valgte å ha en så nedlatende sang og skjønne at sånne sanger kan gjøre skade og er en holdning som ikke passer inn i noe samfunn. 

Men skal alle andre bli satt i en og samme bås for hva en russebuss har som sang ? Har alle dårlige holdninger ? Eller ønsker bare de mange tusener egentlig feire livet, 13 års skolegang, kose seg og ha det gøy med sine venner ?

Mange ganger når russetiden blir diskutert så virker det ut som alt for mange setter alle som skal være russ i en og samme bås. De aller fleste som skal være russ har ikke sånne sanger, den holdingen. De ønsker feste og kose seg med sine venner og få nye beskjentskap ut av et det som er en feiring av 13 års skolegang. 

Det er viktig å belyse og ha diskusjoner om disse tingene i vårt samfunn men det er like viktig å huske at en trenger ikke sette alle ungdommene i en og samme bås.

 

Hva venter henne i huset ?

Hun står helt stille i mørket, hører etter den minste lyd som kan komme fra huset. Det enste hun kan høre er egen pust og den rolige vinden som blåser igjennom den åpne ytterdøren. Hun stirrer opp den mørklagte trappeoppgangen som leder veien til svaret hun leter etter. Går varsomt bort til trappen, legger hånden sin på gelenderet, en knirkelyd som føles ut som det fyller huset med lyd kommer når hun legger vekten av foten sin på det første trappetrinnet. Hjerte begynner slå fortere, hun vet hun kan løpe opp til rommet men bare tanken får det til stoppe helt opp. Trappetrinn for trappetrinn føles ut som en uendelighet av stillhet og lyd. Når hun Går opp det siste trinnet, ser hun seg til høyre ned den mørkbelagte gangen til døren i enden. Lyden fra vinden er borte, eneste lyd som høres er hjerte som banker fortere og fortere for hvert skritt hun nærmer seg døren. Stirrer på dørhåndtaket som er den siste hindringen for svaret hun søker. Vrir sakte om dørhåndtaket, døren sklir rolig opp, Hun tar noen skritt inn i rommet før månelyset som skinner igjennom vinduet legger seg på ansiktet hennes mens hun stirrer inn. De lyse blå øynene som lyser opp det månelyset ikke dekker begynner glisne og fylles opp av tårer. Hennes små lepper skjelver mens tårene triller nedover de hvite kinnene sine. Tårene triller fortere og fortere og hele ansiket hennes begynner å skjelve av det hun ser. Det kommer ingen lyd, det er en urovekkende stille der hun nå står, ser utover rommet med de tårevåte øynene sine. 

Feminisme ?

Feminisme er en bevegelse for at kvinner skal få de like rettigheter, muligheter og ansvar som menn. Hvert år selv her i Norge er det noen som kommer til ta opp at kvinner tjener dårligere enn menn. Men gjør de virkelig det her i Norge ?

Er det ikke sant at kvinner som jobber like mange timer som menn stiger ofte fortere oppover i karrieren  og tjener bedre enn menn ?  Kan det ikke ha noe med hvilken karriere man har valgt som gjør om en tjener bedre ? Menn velger ofte karriere rettet mot at en skal tjene penger  ? 

De stedene jeg har selv jobbet så har alle som har den samme utdanningen og den samme stilling, lik lønn og like fordeler. Jeg sier ikke at det ikke er, men jeg har ikke opplevd det selv. 

Denne dagen ser jeg også ofte blogger som drar alle menn over en kam og får det til høres ut som alle menn er imot at kvinner skal de samme vilkårene som menn, at alle menn ikke bryr seg om når en kvinne blir banket opp eller voldtatt. 

det er mange kvinner som kaller seg feminister i dagens samfunn som virker ut som dem virkelig misliker og putter alle menn i en og samme bås.

Jeg er for likestilling,lik lønn og like rettigheter for kvinner og menn, men for ofte høres ut for meg at innen feminisme er at menn er roten til alt ondt og at ingen menn ønsker likestilling, lik lønn og like rettigheter.

Feminisme vil ikke bli sett så ned på om de som mener de er feminister, jobber for rettferdighet og likestilling blant kjønnene men at det ikke alltid må skje på bekostning og mislik av det andre. 

Har jeg som mann, rett til sette spørsmålstegn ved feminisme ? 

hits